16:28 - Adaylık Süreci Sona Erdi
15:46 - Cumhur İttifakı Adayı Metin Esnaf Ziyaretlerinde
15:34 - Rize’de rehber öğretmen ve ASDEP personeline eğitim
15:08 - Vali Çeber, İl Özel İdaresinde İncelemelerde Bulundu!
06:10 - Tok: “Cumhur İttifakı’nda Türkiye’nin geleceği var”
03:10 - Çocuklarda enfeksiyona dikkat!
00:10 - Bodrum CHP’de istifa depremi!
23:08 - Yıldırım İstifa Etti!
Haber: Hasan Fehmi Demir / Özel Haber
Denizcilik alanında, denizcilik sektörünün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlayan Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rizeliler’in olduğu kadar Rize dışındaki öğrencilerinde ilgi odağı haline geldi.
Her yıl 170 öğrenciyi Ortaokul sonunda elde edilen (TEOG) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Puanı’na dayalı olarak yaptıkları tercihlere göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yerleştirilenler girdikleri mülakat sınavlarının ardından okula kayıt yaptırabiliyor.
GEMİDEKİ İKİ ALANA DA HÜKMEDEN OKUL
Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içerisinde denizcilik alanı ile alakalı iki bölüm barındırıyor. Başarılı öğretmen kadrosu ile Eğitim ve Öğretim alanının dışında Denizcilik piyasasında da büyük bir yeri olan ve Gemi Adamı boşluğu konusunda büyük bir açığı kapatan okulun bölümleri eski ismi Güverte olan Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı Dalı ile Eski ismi Gemi Makineleri olan Makine Zabitliği bölümleri.
RİZE’DEKİ OKULDA DENİZCİLİĞE ÖZEL DERSLER
Denizcilik Alanına kaydolan öğrenciler diğer yaşıtlarının aldığı derslerin yanı sıra 9 ve 10. Sınıfta herhangi bir bölüm seçmeyip branş dersleri yanında Yüzme, Mesleki Yabancı Dil, Denizde Güvenlik, Denizcilik ve Su Ürünleri Teknolojisi Dersleri gibi ortak mesleki alan dersleri de görerek kendilerini gemi adamlığına hazırlıyor.
Denizcilik alanında eğitim gören ve 10. sınıfı bitiren öğrenciler ise kendi istekleri ile Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı ile Makine zabitliği dallarından birini seçerek, 11 ve 12. Sınıfları bu bölümlerde yer alma fırsatı buluyor. Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin diğer dengi okullardan farkı ise okulda öğretim gören öğrencilerin alan seçmeden önceki 2 yıl bölümlerle içli dışlı olup daha sonra yanlış meslek seçme pişmanlığını yaşıtlarına göre daha az yaşama fırsatı buluyor.
Okulun bünyesinde barındırdığı her iki bölümde de teorik derslerin yanında ağırlıklı olarak özenle hazırlanmış ve dizayn edilmiş okulun içerisindeki okula ait atölyelerde uygulamalı eğitim fırsatı sunuluyor. Bu uygulama eğitimleri için okul bünyesinde atölyelerin yanı sıra laboratuar, simülatör ve eğitim merkezleri de bulunmakta.
DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI ONAYI
Okul aynı zamanda eğitim kadrosu ve donanım olarak Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılan denetlemeden geçerek uluslararası alanda çalışabilecek gemiadamı yetiştirmek üzere yetkilendirilen sayılı okullardan.
PEKİ OKULUN SONUNDA?
11. sınıfta Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı bölümünü tercih eden öğrencilerimiz mezun olduklarında özel ya da devlet okullarında üniversite tahsili yapabilecekleri gibi, liman seferi dışında çalışan gemilerde toplam on iki ay deniz stajını tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı’nın öngördüğü sınavları başarmak koşulu ile “Vardiya Zabiti” yeterliliğine sahip oluyor. Bu bölüm mezunları Vardiya Zabiti ehliyeti ile kamu ve özel sektöre ait Türk ve yabancı bayraklı gemilerde istihdam edilirler. Okul eğitiminden sonra fiili olarak denizde görev yaparak meslekte tam anlamıyla uzmanlaşma sağlanmakta. Vardiya Zabiti ehliyeti ile belli süre denizde çalıştıktan sonra Gemiadamları Sınav Merkezinin yapmış olduğu sınavlara girerek ehliyetlerini yükseltebilmektedirler. Bu sistemde Uzakyol Kaptanlığına kadar yükselmek de mümkün.
LİSEDEN MAKİNE ZABİTLİĞİNE
11. sınıfta Denizcilik Alanının diğer bölümü olan Makine Zabitliği bölümünü tercih eden öğrencilerimiz de mezun olduklarında özel ya da devlet okullarında üniversite tahsili yapabilecekleri gibi, liman seferi dışında çalışan gemilerde toplam altı ay deniz stajını tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı’nın öngördüğü sınavları başarmak koşulu ile “Makine Zabiti” yeterliliğine sahip olurlar. Bu bölüm mezunları makine Zabiti ehliyeti ile kamu ve özel sektöre ait Türk ve yabancı bayraklı gemilerde istihdam edilirler. Okul eğitiminden sonra fiili olarak denizde görev yaparak meslekte tam anlamıyla uzmanlaşma sağlanmaktadır. makine Zabiti ehliyeti ile belli süre denizde çalıştıktan sonra Gemiadamları Sınav Merkezinin yapmış olduğu sınavlara girerek ehliyetlerini yükseltebilmekteler. Bu sistemde Uzakyol Baş Makinistliğe kadar yükselme mümkün.